U Tivat uplovila najveća privatna jahta na svetu „Azam“ -

U Tivat uplovila najveća privatna jahta na svetu „Azam“

pancevo, beograd, novi sad

Najveća privatna jahta na svetu – 180 metara dugi „Azam“ („Odlučni“ na arapskom), vredna 610 miliona dolara, uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu, prenosi crnogorski sajt „Boka njuz“.

Jahta koja pripada predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, vezana je na molu 5 tivatske marine, na mestu koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara.

Navodi se da je „Azam“ na molu 5 van domašaja šetača koji prolaze kroz marinu Porto Montenegro, kao i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

„Azam“ je po specijalnoj porudžbini sagrađen 2013. u čuvenom nemačkom brodogradilištu „Lursen“, a gradnja te jahte koštala je oko 610 miliona dolara. Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto-tona i veličine je osrednjeg kruzera.

Navodi se da za tako veliko plovilo „Azam“ ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i s izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje, za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova.

Ovaj čelično-aluminijumski brod pokreću dva dizel motora MTU i dve plinske turbine „Dženeral elektrik LM 2500“, a brod nema klasične propelere, već mu je pogon izveden preko četiri tzv. vodomlazna propulzora.

„Azam“ pored ostalih luksuznih sadržaja, ima dva bazena, dva sletišta za helikoptere, bioskop, diskoteku, kao i najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara.

Ovaj ultraluskuzni brod na sebi nosi i mini podmornicu, sve staklene površine na „Azamu“ napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

„Azam“ prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade jahte.

(foto: BokaNews)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com