fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

dogodilo se na danasnji dan

Dogodilo se na današnji dan - 10. avgust

1627 - Francuski kardinal Arman Rišelje otpočeo je na čelu kraljevskih trupa opsadu La Rošela, uporišta hugenota (francuski protestanti kalvinisti) koje je zauzeo 14 meseci kasnije.

1675 - Na osnovu naloga engleskog kralja Čarlsa II , položen je kamen temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Grinič, preko kojeg prelazi nulti (grinički) meridijan (standardizacija vezana za meridijane utvrđena je tek 1884). Opservatorija je izgrađena radi izučavanja položaja zvezda, što je bilo posebno značajno za navigaciju. Za prvog kraljevskog astronoma i šefa opservatorije postavljen je Džon Flemstid.

dogodilo se na danasnji dan

1792 - U Francuskoj je ukinuta monarhija zbacivanjem kralja Luja XVI . Prethodno su hiljade građana Pariza upale u palatu Tiljerije i masakrirale Švajcarsku gardu, koja je do poslednjeg čoveka ostala verna kralju, uprkos užasnoj brutalnosti gomile.

1842 - U Britaniji je donet zakon kojim je zabranjen rad dece mlađe od 10 godina u podzemnim kopovima rudnika.

1865 - Rođen je ruski kompozitor Aleksandar Konstantinović Glazunov, izraziti simfoničar, jedan od poslednjih sledbenika ruske nacionalne škole. Dela: simfonijska poema "Stenjka Razin", balet "Rajmonda", simfonije, dva klavirska koncerta, koncert za saksofon, kamerna muzika, solo pesme.

1895 - Rođen je Vladimir Velmar Janković, srpski književnik, dramski pisac, kritičar, psiholog. Školovao se u Budimpešti kao stipendista Tekelijanuma i u Zagrebu. U međuratnom periodu je viši činovnik Ministarstva prosvete, sekretar Umetničkog odeljenja, potom i načelnik. Tokom Drugog svetskog rata bio je pomoćnik Velibora Jonića, ministra prosvete u vladi Milana Nedića, otuda je docnije živeo kao emigrant u Španiji pod imenom Wukmir , gde je vodio centar za mentalno zdravlje "Orexis". Dela: studije "Pogled s Kalemegdana", "Duhovna kriza današnjice", drame "Svetla u noći", "Robovi", "Sreća A.D.", "Državni neprijatelj broj 3", "Građanska komedija", naučna dela iz oblasti psihologije: "Psihologija životnog opredeljenja", "Čovek pred samim sobom", "Emocije i patnje".

1904 - Ruska flota je u Rusko-japanskom ratu pretrpela teške gubitke u borbi protiv japanske ratne mornarice, prilikom pokušaja da se probije iz blokirane luke Port Artur.

1913 - U Bukureštu su Srbija, Grčka, Rumunija potpisale Ugovor o miru sa poraženom Bugarskom, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Drugi balkanski rat počeo je krajem juna 1913. napadom Bugarske bez objave rata na Srbiju i Grčku. Uzrok rata bilo je insistiranje Bugarske da dobije znatno šire teritorijalno proširenje od drugih članica Balkanskog saveza. Bukureštanskim mirom Srbiji je pripojena Južna Srbija, danas Makedonija, koju je srpska vojska prethodno oslobodila u Prvom balkanskom ratu.

1914 - Francuska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1945 - Japan je u Drugom svetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži presto.

1983 - Umro je srpski filmski režiser Vojislav Nanović, jedan od pionira srpskog i jugoslovenskog filma posle Drugog svetskog rata. Snimio je niz dokumentarnih i osam igranih filmova, uključujući "Tri koraka u prazno", "Ciganku" i "Čudotvorni mač".

1990 - Šefovi arapskih država su većinom glasova (12 za, osam protiv) osudili iračku okupaciju Kuvajta, koji je Irak smatrao, istorijski, sastavnim delom svoje zemlje. Istog dana irački predsednik Sadam Husein pozvao je sve muslimane da otpočnu "džihad" odnosno sveti rat, protiv stranih trupa i, kako je rekao, korumpiranih arapskih vlada.

1994 - Književnica Taslima Nasrin je, suočena s pretnjama islamskih fundamentalista u Bangladešu da će je ubiti, izbegla u Švedsku.

1995 - Dvojica zetova šefa iračke države Sadama Huseina su, zajedno s kćerkama predsednika Iraka, pobegli u susedni Jordan, gde im je kralj Husein dao politički azil.

1998 - Princ El Muhtadi Bila, stariji sin brunejskog sultana Hasana Bolkije, proglašen je za prestolonaslednika.

1999 - Vojnici Kfora su na Kosovu i Metohiji uhapsili 78 Albanaca zbog paljenja kuća i pljački imovine nealbanskog stanovništva, napada na civile i nelegalnog nošenja oružja i uniformi sa oznakama terorističke "OVK".

1999 - Šura, ilegalni islamski savet, jednostrano je u Groznom, glavnom gradu Čečenije, proglasila nezavisnost susednog Dagestana i zatražila od svih nemuslimana da napuste tu rusku autonomnu kavkasku republiku.

2001 - U terorističkom napadu na putnički voz južno od Luande, glavnog grada Angole, pripadnici pobunjeničkog pokreta UNITA ubili su najmanje 252 osobe.

2003 - Prvi "svemirski par" postali su komandant međunarodne svemirske stanice Jurij Malenčenko, koji se u tom trenutku nalazio u kosmosu, i njegova "zemaljska verenica" Jekaterina Dmitrijev, koja je sudbonosno "da" izgovorila na Zemlji.

2006 - Najmanje 30 osoba je poginulo a 60 je povređeno kada je na pijaci u blizini šiitskog svetilišta u Nadžafu bombaš-samoubica aktivirao eksploziv kojim je bio opasan. Do eksplozije je došlo u blizini džamije imama Alija, gde se nalazi grobnica zeta proroka Muhameda, jedno od najpoštovanijih svetilišta šiita.

2008 - Umro je Ajsak Hejs, američki soul muzičar. Bio je pevač, kompozitor i autor pesama. Njegova najpoznatija numera je tema iz filma "Šaft" za koju je 1972. godine dobio "Gremi" i "Oskara" za najbolju originalnu muziku za film. Hejs je decenijama bitno uticao na "crnu" muziku u SAD, poput soul hitova 60-ih, disko muziku 70-ih ili filmsku i rep muziku 80-ih i 90-ih. Svirao je za Otisa Redinga i druge slavne muzičare. Albumom " Hot Buttered Soul" 1969. postao je zvezda. Godine 2002. uvršten je "Hol slavnih". Bavio se i glumom i pozajmljivao je, između ostalog, glas u animiranoj tv seriji " South Park ".

2009 - Umro je Aleks Dragnić američki slavista i politikolog srpskog porekla, univerzitetski profesor, akademik, stručnjak za negdašnju Jugoslaviju. Višedecenijski profesor univerziteta Vanderbilt, široj javnosti postao je poznat 1954. po objavljivanju knjige "Titova obećana zemlja" posle službovanja u ambasadi SAD u Beogradu, između 1947. i 1950. Tokom Drugog svetskog rata bio je analitičar za spoljne poslove u Odeljenju za strateške usluge, preteči Centralne obaveštajne agencije ( CIA ). Predavao je i na Univerzitetima Vašington i Li, bio saradnik istraživač pri Huverovom institutu, kao i dugogodišnji potpredsednik Američkog udruženja za političke nauke.

2013 - U Indoneziji, na ostrvu Palue, proradio je vulkan Rokatenda. Posle prvih žrtava usledila je evakuacija hiljada stanovnika tog ostrva, smeštenog u provinciji Istočna Nusa Tengara. U Indoneziji postoje desetine povremeno aktivnih vulkana, među kojima je najnezgodniji Merapi u centralnom delu ostrva Java. U nizu velikih erupucija tog vulkana 2010. poginulo je više od 350 osoba.

2013 - U seriji čak 12 bombaških napada u pretežno šiitskim četvrtima Bagdada ubijeno je 57 osoba, dok ih je preko stotinu povređeno. Crni bilans terorističkih napada tog dana, širom Iraka, bio je ukupno čak 77 mrtvih i oko 200 povređenih.

2017 - Otvorena je prva Ikea u Srbiji. Robna kuća Ikea "Beograd Istok", veličine 33.437 kvadratnih metara, kod Bubanj Potoka, svečano je otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.