fbpx
prehlada, prehlada ne prolazi

4 najčešća razloga zašto prehlada nikako ne prolazi

Prehladu prouzrokuje preko 200 vrsta različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. Obično se najpre javi grlobolja i nos počinje da curi. Potom dolazi do začepljenosti nosa i slabijeg kašlja.

Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća.

1. Ne odmarate se dovoljno
Spavanje pomaže imunološkom sistemu da radi kako treba. Kad se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi se telo moglo boriti s virusima i pomoći vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Pored toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer vam je slab imunitet, a time je telo podložnije bolestima. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati, prenose mediji

2. Ne pijete dovoljno tečnosti
Kada se čovek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može učiniti da vam se pije manje nego inače. I povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače – u telo unosite dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete.

3. Možda ste pod stresom
Stres jako loše deluje na imunitet i organizam se ne može boriti s virusima kako bi trebao. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, sporije ćete ozdravljati i simptomi bolesti će biti gori, piše WebMD.

4. To u stvari i nije prehlada
Lako je zabuniti se i zameniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali nikako ne prolaze jer ste zapravo alergični na nešto.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble