Alergija u kući – gde se najviše kriju alargeni? -
alergija u kuci, alergeni u kuci

Alergija u kući – gde se najviše kriju alargeni?montekristo 0507


Alergija u kući nije tako retka pojava kao što mislimo. Istina je da se alergijske reakcije znatno češće javljaju na materije iz prirode i okoline. Međutim, naš organizam ne moraju dražiti samo polen, trava, kozmetika ili neka od hranljivih namirnica. Sve češće se dešavaju nekontrolisane kijavice, svrab, kašalj ili osipi dok smo u kući.

U nastavku teksta otkrivamo gde se oni najčešće kriju.

Prašina – prisutna je na svim mestima

Prašina se nalazi na prvom mestu najvećih uzročnika kućne alergije. Njena pojava manifestuje se sićušnim česticama najrazličitijih materija iz prirode. U našem domu je toliko rasprostranjena da smo postali gotovo imuni na nju.

Prašina se u kući pojavljuje na dva načina. Možemo je nesvesno, preko obuće i odeće, uneti spolja, i to sa asfalta ili iz vazduha. Drugi način je da se ona direktno stvori u domu, tako što se predmeti i materijali vremenom habaju i raspadaju ili otpadanjem izumrelih ćelija sa naše kože.

Mnogi jedva vidljivi komadići prašine prisutni su gotovo na svim mestima u kući. Najvidljiviji su na glatkim i tamnim površinama, dok ih na ostalim mestima slabo uočavamo. Prekrivači, ćebad i zavese prednjače po količini prašnjavosti, ali se tepisi definitivno nalaze na prvom mestu.

Niste ni svesni koliko je bakterija u njima, a tek kako utiču na naš organizam. Redovno održavanje higijene i povremeno nošenje tepiha u tepih servis na temeljno čišćenje je jedini način da ovaj problem bude rešen. Tek njegovim dubinskim pranjem, na visokoj temperaturi i posebnim sredstvima moguće je ukloniti ono što usisavanjem ne vidimo i preskočimo. Ovakve navike trebalo bi da postanu imperativ naročito u porodicama sa bebama i mlađom decom.

Grinja – redovno menjajte posteljinu

Mesto broj dva najčešćih kućnih alargena zauzimaju kućne grinje. Reč je o sićušnim parazitima koji se nalaze svuda oko nas. Zbog toga što se hrane najrazličitijim česticama organskih materija iz našeg okruženja, u velikom broju su prisutni u domu.

Grinje nisu ljubitelji svetlosti, te su vlaknasti materijali pogodno mesto da se sakriju i dalje razmnožavaju. Zbog toga su najprisutnije u dnevnoj i spavaćoj sobi – u meblima stolica, fotelja, u dušecima kreveta, a naročito u posteljini. Naime, na svim ovim mestima prisutan je veliki broj izumrlih ćelija naše kože, što grinje posebno privlači i tu održava.

Lekari smatraju da su ovi paraziti jedan od glavnih uzroka pojave astme i alergija kod ljudi. Na grinje naročito reaguju deca, čiji se imunosistem još uvek ne može u potpunosti boriti protiv njih. Zbog toga najbolju prevenciju čini svakodnevna higijena doma, kao i redovno pranje i menjanje posteljine. Budući da grinje ne vole sunce i svetlost, savetuje se i povremeno iznošenje i provetravanje ćebadi, jastuka i pidžama na suncu. Takođe je važno i redovno peglanje veša, odeće, peškira, kuhinjskih krpa i ostalog, jer se i na taj način grinje i druge bakterije uspešno eliminišu iz našeg doma.

Životinjska dlaka – ljubimci u kući: da/ne?

Na trećem mestu kućnih alargena nalazi se životinjska dlaka. Važno je odmah istaći da se ova alergija javlja i kod osoba koje na drže ljubimce u kući, tj. koje nisu u direktnom kontaktu s njima. Dakle, dilema o tome da li im je mesto u našem domu ili ne, može i ne mora imati veze sa alergijama.

Kako prepoznati alergiju na životinjsku dlaku?

Simptomi kao što su kijavica, kašalj i curenje iz nosa prate svaku prehladu, ali su ujedno karakteristični i za ovu vrstu alergije. Da ne bi došlo do zabune oko toga šta je u pitanju, stanje valja pratiti duži vremenski period. Prehlada će proći posle nedelju dana, a alergija je prisutna tokom čitave godine, uz dodatne simptome – svrab na koži, oko očiju, ušiju i otežano disanje. 

Šta nam je činiti?

Ako sumnjate na životinjsku alergiju, obavezno uradite alergološki test i posavetujte se sa doktorom. Ukoliko alergija nije toliko izražena, ne morate ljubimca izneti iz doma. Bolje rešenje je promeniti navike i povećati higijenu. Evo i kako:

  1.  Kutiju, prostirke ćebad za ljubimce redovno perite.
  2.  Navikavajte ljubimce da spavaju isključivo u njima, a ne u vašem ili dečjem krevetu.
  3. Ne dozvoljavajte im ulazak u spavaću sobu, kupatilo (osim kada ih kupate) i kuhinju;
  4. Redovno ih kupajte i vodite veterinaru;
  5. Nakon kontakta sa ljubimcem operite ruke;
  6. Redovno usisavajte i provetravajte prostorije.

Dok na prvi pogled sve deluje savršeno sređeno, provetreno i mirišljavo, mnoge alargene i ne primećujemo dok ne počnu da nam smetaju. Iako je osnovna prevencija u lečenju alergije upravo izbegavanje alergena, to ponekad nije ni malo jednostavno.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.