fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

Bademi čuvaju srce

pancevo, beograd, novi sad

Pojedete li šaku badema, oraha ili nekih drugih orašastih plodova na dan, možete značajno smanjiti rizik od smrtonosnih srčanih oboljenja, tvrde u svom izveštaju naucnici iz Bostona.

Orašasti su plodovi izvrstan izvor proteina, zdravih ulja i drugih hranjivih materija, posebno E vitamina (koji je antioksidans). Belančevine su biološki vredne, s dobrim rasporedom aminokiselina, pa mogu zameniti one iz mesa.

Uz to, orasi, odnosno svi orašasti plodovi, sadrže omega 3 nezasićene masne kiseline (kao i losos), a one poboljšavaju nivo dobrog holesterola i štite srce. Tokom studije, započete 1982., dr. Christine Albert ispitala je uticaj orašastih plodova u ishrani 21.000 lekara.

Ustanovila je da je među onima koji su redovno konzumirali orašaste plodove broj smrtnih slučajeva kao posledice iznenadnog srčanog udara bio za 47 posto manji nego među onima koji orašaste plodove uopste nisu uzimali. U drugom američkom istraživanju, nutricionisti su dve grupe ljudi držali na vrlo niskokaloričnoj dijeti, ali su jednima davali po osamdesetak grama badema na dan, a drugima kompleksne ugljikohidrate, poput testenine, riže i krompira.

Posle 24 nedelje, prva je grupa smršavila u proseku 19 kilograma, a druga svega 12. Osim toga, u prvoj je grupi utvrđeno i snižavanje povišenog krvnog pritiska. Znači, kao zdraviju alternativu čipsu, štapićima ili perecima, bolje je posegnuti za bademima, orasima bilo koje vrste (obični, indijski, brazilski) ili kikirikijem.

Podrazumeva se umerenost: šaka bilo kojih biće dovoljna. A to znači sedam badema, koji mogu biti i proprženi, ali neslani..

Tags:

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.