Hrana za dobar vid -
Hrana za dobar vid

Hrana za dobar vidmontekristo 0507


Ne može se reći da postoje namirnice čijim konzumiranjem se može izlečiti bilo koja očna bolest, ali svakako postoje one koje pomažu da se očuva zdravlje očiju i dobar vid. To je pre svega hrana sa visokim sadržajem vitamina i minerala.

Evo nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na očno zdravlje.

Prvi i najpoznatiji čuvar zdravlja očiju, svakako je šargarepa. Pre svega zahvaljujući svom beta-karotenu koji se u organizmu pretvara u vitamin A, ključan za neophodnu vlažnost očiju.

Važno je i kako se šargarepa konzumira. Struganjem njene kore gube se vitamini pa je šargarepu najbolje samo oprati i ne guliti. I jestu svežu, termički neobrađenu.

U prevenciji katarakte i bolesti srednjeg dela mrežnjače, dobrom se pokazala paprika. Za ovu ulogu paprike najzaslužniji su njeni sastojci lutein i antioksidansi.

Isti učinak imaju i borovnice koje su takođe bogate antioksidansima. Ove bobice poznate su i po tome što jačaju očne kapilare.

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su tuna, sardina i losos, preveniraju nastajanje katarakte i makularne degeneracije, a takođe sprečavaju i suvoću očiju, sve češću pojavu u današnje vreme.

Ona se može ublažiti i nakapavanjem veštačkih suza, ali je svakako najbolje sprečiti je kroz ishranu bogatu ribom, jer ona ima i druga dobra dejstva po ljudski organizam.

Citrusno voće, odnosno pomorandža, limun i grejpfrut sprečavaju razvoj očne mrene kao i makularne degeneracije.

Sada ih ima u izobilju, a vitamin C koji sadrže u velikim količinama, odličan je borac i protiv prehlada.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.