Istraživanje pokazalo: Pušači podložniji zarazi kovidom i težim simptomima -
pusaci podlozniji zarazi kovidom

Istraživanje pokazalo: Pušači podložniji zarazi kovidom i težim simptomima


Britanski naučnici ustanovili su da su pušači podložniji zarazi virusom korona, pa su zbog toga u većoj opasnosti da posledično završe na lečenju u bolnici sa težim simptomima, piše francuski Liberation.

"Neki zveštaji upućivali su na to da pušenje ima zaštitni efekat kad je kovid u pitanju. Ali na te studije lako može da utiče pristranost u metodologiji", rekao je dr Mario Falči, glavni autor studije koju su sproveli naučnici sa londonskog „Kraljevskog koledža na dva i po miliona učesnika istraživanja.

"Naši rezultati jasno pokazuju da su pušači podložniji većem riziku od zaraze virusom korona i da pate od većeg broja simptoma u odnosu na nepušače", istakao je on.

Britanski naučnici koristili su podatke sa aplikacije ZOE COVID Symptom, koja je razvijena kako bi pratila simptome kovida i širenje zaraze. Korisnici su morali da navedu informacije o svojim godinama starosti, visini, težini, polu i pušenju. Zatim su odgovarali na niz pitanja o svojim simptomima i njihovom trajanju.

U poređenju sa nepušačima, među aktivnim pušačima uočena je 14 odsto veća verovatnoća da će razviti tri najčešća simptoma kovida - povišenu temperaturu, kratak dah i kašalj.

Još je veća verovatnoća, 29 odsto, da će se u njihovom slučaju razviti pet ili više simptoma, a čak 50 odsto da će imati više od deset simptoma kovida.

Najčešće prijavljeni simptomi, uz spomenuta tri, bili su gubitak mirisa, gubitak apetita, umor, dijareja, bol u mišićima. Što više simptoma, veća je i verovatnoća za razvoj teže kliničke slike, objavili su naučnici u časopisu "Thorax".

Verovatnoća da će završiti u bolnici u poređenju sa nepušačima kod pušača koji su bili pozitivni na testu bila je 50 odsto veća.

Nema dileme, kažu naučnici, da pušenje prouzrokuje teže simptome i povećava izglede za hospitalizaciju, ali je povezano i s nižim brojem pozitivnih na PCR testovima.

Među 28.882 korisnika aplikacije koji su podvrgnuti PCR testu, udeo pušača bio je veći među negativnim (9,3 odsto) nego među pozitivnim (7,4 odsto).

Dakle, studija ne dovodi u pitanje ona istraživanja koja su ukazivala na mogući zaštitni efekat nikotina, ali to se odnosilo samo na asimptomatski kovid.

Dr Falči tvrdi da analiza bez obzira na pomenute podatke ukazuje na to da pušenje povećava rizik od hospitalizacije i ističe da je prestanak pušenja jedna od stvari koja može da se preduzme da bi se suzbile posledice kovida.

(Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti