Koji su najčešći razlozi zujanja u ušima
zujanje u usima, zuje usi

Koji su najčešći razlozi zujanja u ušima
montekristo 0507


Zujanje u ušima pojavljuje se iznenada i zna da bude prilično iritantno. Prema američkom Udruženju za tinitus (ATA), reč je o senzorineuralnoj reakciji u mozgu na oštećenje uha.

Laički rečeno, to je glasan, nadražujući zvuk zujanja u uhu.

Zujanje može da bude isprekidano ili kontinuirano. I dok je za neke opterećujuće, drugima apsolutno ne smeta.

Zujanje u ušima neki opisuju kao zvuk zvona, dok neki čuju zujanje, škljocanje ili pulsiranje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može da se javi zujanje u ušima.

Glasna muzika

Da, glasna muzika zasta može da prouzrokuje problem. Zujanje u ušima kao posledica slušanja glasne muzike je gubitak sluha izazvan bukom. Uglavnom je reč o privremenom problemu i ljudi mogu da očekuju da će do oporavka doći za 72 sata. Ako ste izloženi glasnoj muzici ili bučnim građevinskim radovima, razmislite o korišćenju čepića za uši.

Previše voska

Vosak ili cerumen, štiti naše uši i ima antibakterijska svojstva. Ali njegovo nakupljanje može da prouzrokuje gubitak sluha, što može da dovede do zujanja u ušima. Nakon što vam lekar očisti uši od suvišnog voska, sluh se popravlja i zujanje u ušima nestaje.

Infekcija

Prehlada ili infekcija ušiju ili sinusa može da prouzrokuje zujanje. Lečenje infekcije će poboljšati vaš sluh i rešiti vas iritantnog zvuka.

Lekovi

Tinitus može da bude nuspojava određenih lekova, poput antibiotika, nesteroidnih protivupalnih lekova i diuretika, pa čak i aspirina. Lekovi na bazi kinina takođe mogu da dovedu do zujanja u ušima. Razgovarajte sa svojim doktorom ako uzimate neke od ovih lekova i ako vam zvoni u ušima.

Povrede glave

Povrede glave takođe bi mogao da bude razlog zujanja u ušima. Udarac u glavu može da dovede do krvarenja iza bubne opne koje se povlači za otprilike šest nedelja, a tada se i sluh oporavlja.

Kod potresa mozga zapravo možete dobiti i potres unutarašnjeg uha, što može da prouzrokuje gubitak sluha, vrtoglavicu ili zujanje, kaže neurolog dr Kristen Angster za časopis Men’s Health.

„Unutarnje uho obično se spontano oporavi. Ali ako imate česte vrtoglavice ili ako vam se sluh ne oporavi sam nakon nekoliko dana, posetite lekara za dalju procenu“, savetuje dr Angster.

(Men’s Health)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble