Neke navike u tuširanju mogu loše uticati na vašu kožu -
navike u tusiranju koje stete kozi

Neke navike u tuširanju mogu loše uticati na vašu kožumontekristo 0507


5 grešaka u tuširanju koje vam mogu naškoditi koži. Suva koža, svrab i infekcija su samo neke od posledica ovih pogrešnih navika.

Koristite oštar sapun

Možda vam se sviđa taj škripavo-čisti osećaj koji dolazi od trljanja kože, ali sapuni sa antibakterijskim sredstvima ili oštrijim deterdžentima mogu naneti više štete nego koristi. Ta škripava senzacija dogodi se kada se sa kože uklone sva prirodna ulja. Štaviše, triklosan, antibakterijski sastojak koji se koristi u nekim antibakterijskim sapunima, povezan je sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) tvrdi da sastojak nije toksičan za ljude, ali studije na životinjama sugerišu da triklozan može da promeni nivo hormona. Druge laboratorijske studije povezivale su hemikaliju sa razvojem rezistencije na antibiotike. Preskočite upotrebu antibakterijskih sapuna pod tušem i potražite proizvode koji ne sadrže mirise, a sadrže hidratantnu kremu.

Tuširanje vrućom vodom – suva koža

Vrući tuševi mogu da izazovu pojavu ekcema. Posle tuširanja osećate da vam je suva koža i svrbi vas? Verovatno ste se tuširali suviše vrućom vodom. Ako iz tuš-kabine izlaze oblaci pare, to je siguran znak da je voda bila prevruća. Ne morate se potpuno odreći vrelih tuševa. Ali da biste postigli isti umirujući efekat, preporučuje se da se para nakupi pre nego što zakoračite pod tuš. Kad u kabini postane sparno i sve se zamagli, podesite vodu na prijatnu temperaturu i uđite pod tuš. Na ovaj način možete uživati u toploti bez iritacije i suve kože.

Previše trljate kožu

Osim ako niste totalno prekriveni prljavštinom (recimo radite po celi dan napolju), jedina mesta kojima je zaista potrebno veliko sapunjanje su pazuh i prepone. Voda je dovoljna za sve ostalo, čak i nakon napornog treninga zbog kojeg ste se potpuno oznojili. Pored tih prirodnih ulja, vaša koža je prekrivena i „dobrim“ bakterijama koje su ključne za zdravlje kože. Čišćenje od glave do pete, čak i ako koristite blaži sapun, i dalje može lišiti kožu ovih korisnih bakterija. A upravo bakterije vas štite od pojave akni i ekcema, kao i suve kože.

Ne čistite svoj brijač

Na brijaču se mogu sakupljati bakterije sa kože, koje se zatim razmnožavaju pod vlažnim, tamnim tušem. Zbog toga ga morate isprati vrelom vodom pre svake upotrebe. U protivnom, povećava se rizik od infekcije, posebno ako se posečete. Žilet tj. oštricu brijača trebalo bi zameniti otprilike jednom nedeljno. Ako suviše dugo koristite isti brijač, povećavate rizik da se posečete i stvorite put za bakterije.

Bonton tuširanja u teretani

Problemi kao što su atletsko stopalo, gljivice na nogama i bradavice najčešće se pokupe upravo na javnim kupalištima. Nosite japanke za tuširanje  kada se tuširate u teretani, na bazenu i drugim javnim prostorima kako biste izbegli ove probleme, prenosi Azra.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.