Pušenje marihuane povećava rizik od komplikacija Kovid-19 -

Pušenje marihuane povećava rizik od komplikacija Kovid-19


Zdravstveni stručnjaci su otkrili da pušenje marihuane, čak i povremeno, može da poveća rizik od težih komplikacija Kovid-19, bolesti uzrokovane novim korona virusom.

"Kada pušite kanabis, on u vašim disajnim putevima izaziva određeni stepen upale, vrlo sličan bronhitisu, kao i vrsti upale koju pušenje cigareta može izazvati", navodi pulmolog dr Albert Rico, glavni medicinski direktor Američko udruženja pulmologa, prenosi CNN.

Prema njegovim rečima, šanse za komplikaciju se povećavaju, jer to znači da imate neku upalu disajnih puteva i dobijate infekciju povrh nje.

Još jedan od problema jeste što je suvi kašalj ključni znak Kovid-19, a svaki kašalj izazvan pušenjem marihuane lako može oponašati taj simptom, što otežava dijagnozu, tvrdi profesor Majkl Glas, portparol udruženja.

Pušači, osobe sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća i drugim hroničnim oboljenjima disajnih organa, kao i osobe sa umerenom do teškom astmom, spadaju u rizične grupe koje mogu imati teže oblike Kovid-19, uključujući najgori scenario stavljanja na respirator da bi pacijent mogao da diše zaključuje CNN.

(Tanjug)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com