fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

vakcinacija, simptomi, simptomi zaraze, zaraza, virus, covid-19

Šta ako se zarazite, a vakcinisani ste? Evo kakve simptome možete očekivati

Vakcina protiv kovid-a deluje, ali postoje i slučajevi zaraze kod njih.

Karli Kem je, iako potpuno vakcinisan Johnson&Johnson cepivom, primetila da je izgubila miris i ukus. Kada se prisetila događanja, shvatila je da je danima pre pojave ovih simptoma osetila jak umor, a dodatni simptomi uverili su je da se ne radi o običnoj prehladi. Vakcine su, prema rečima stručnjaka jako efikasna u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali nijedna vakcina nije 100 posto efikasna, objasnila je dr. Lisa Adams, dekan na Univerzitetu Dartmouth.

Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod vakcinisanih pojedinaca, ali sada smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih osoba će oblik bolesti biti blag, dodala je.

Vakcine postoje da bi sprečili hospitalizaciju i smrtni ishod

Dr. Rošel Valenski, direktorka Centra za kontrolu bolesti rekla je da novi podaci govore da je 99,5 posto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu vakcinisane. Od 157 miliona osoba koje su vakcinisane u SAD-u, samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina.

vakcinacija, simptomi, simptomi zaraze

Pol Ofit, direktor Dečje bolnice u Americi je dodao kako su vakcine ipak ispunile svoj zadatak. „Cilj vakcine je da vas zaštiti od bolničkog lečenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, dodao je.

Simptomi infekcije kod vakcinisanih osoba

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma.

Maša Gesen, novinarka u Njujorkeru, takođe se razbolela iako je vakcinisana. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i ukusa, ali su svi nestali za nedelju dana. Neki su prijavili i zatvor i glavobolju. Nakon što je primio vakcinu Moderna, nakon dva meseca se razboleo i Travis Dagenais iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu, pa iako mu je bilo teško, najviše se pitao šta bi se dogodilo da se nije vakcinisao.

„Moramo razumeti da je vakcina efikasna 94 ili 95 posto, a ne 100 posto. Ne radi se o zaštitnom oklopu i nevidljivoj sili. Proći to što sam ja prošao je teško, ali ne mogu da zamislim šta bi bilo da se nisam vakcinisao“, dodao je u intervjuu za Boston 25 News.

Manje opasni za druge

Iako Kem i dalje ima neke od simptoma bolesti, srećna je što nije virus prenela porodici. „Moj partner nije se vakcinisao, i nije se razboleo, a spavali smo u istom krevetu. Stvar je u tome da se možeš razboleti nakon vakcine ali virus ne moraš da preneseš na bliske osobe i tako izbegneš osećaj krivice, za koji pretpostavljam da je užasan“, dodala je.

Osobe koje su dobile kovid-19 iako su potpuno vakcinisane često imaju mnogo manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazni, tako barem tvrdi studija sprovedena u Izraelu. Nekoliko studija je tako objasnilo da Fajzerova vakcina može biti i do 94 posto efikasna kod prevencije asimptomatske infekcije što će smanjiti rizik od prenosa bolesti, prenosi Ordinacija.vecernji.hr.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.