Šta je asimptomatski virus korona? -

Šta je asimptomatski virus korona?montekristo 0507


Postojanje značajnog, ali nepoznatog broja asimptomatskih nosilaca koronavirusa u Kini probudilo je zabrinutost javnosti da bi ljudi još uvek mogli da prenose virus jer ne znaju da su zaraženi.

Dok virus još hara svetom, Kina se priprema da proglasi i već ublažava ograničenja kretanja proglašena radi sprečavanja širenja virusa. Granice pokrajine Hubei, epicentra virusa, u sredu su otvorene nakon dva meseca blokade.

Ali, strahuje se da bi ukidanje ograničenja moglo pustiti "u opticaj" na hiljade zaraženih ljudi.Asimptomatski nosioci virusa predstavljaju ogromni izazov kontroli širenja zarazne bolesti jer je njihovo otkrivanje otežano, a time i sprečavanje prenosa zaraze.

U Kini je broj asimptomatskih slučajeva nepoznat i nije uključen u službene podatke.

List South China Morning Post, pozivajući se na neobjavljene službene dokumente, preneo je nedavno da ih je više od 40.000.

Kina je izvestila o više od 80 hiljada zaraženih i gotovo 3300 umrlih.

Asimptomatski slučajevi trenutno se u svetu otkrivaju testiranjem na prisutnost koronavirusa poznatih kontakata obolelih, odnosno zaraženih osoba.

Kina testira one koji su bili u kontaktu s osobama s potvrđenim dijagnozama i ako se potvrdi da su nosioci virusa, stavlja ih u karantin bez obzira na to imaju li simptome covida-19 ili ne.

"Svi asimptomatski pacijenti otkriveni su tokom testiranja kontakata", kazao je Wu Zunyou iz kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti."Hoće li oni moći da prenesu bolest? Neće", tvrdi on.

Ipak, to što nisu uključeni u službene podatke stvara sumnje u predanost Pekinga transparentnom postupanju i neki stručnjaci kažu da bi to moglo stvoriti pogrešnu sliku o širenju epidemije i tome je li ili nije bolest pod kontrolom.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi neotkriveni asimptomatski nosoci virusa mogli da budu izvor novih prenosa bolesti kad se ublaže ograničenja kretanja.

Uz to još nije jasno u kojoj meri asimptomatske osobe mogu da zaraze druge.

Nove studije pokazuju da asimptomatski nosioci virusa mogu predstavljati rizik.

(Hina)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.