Svakog četvrtka onlajn savetovalište za srčane bolesnike -
ekg, savetovalište za srčane bolesnike, zdravlje, najnovije vesti

Svakog četvrtka onlajn savetovalište za srčane bolesnike


Udruženje za borbu protiv srčanog udara "Moja druga šansa", uz podršku Udruženja koronarnih jedinica Srbije, Kliničkog centra Srbije organizovaće 12 online savetovališta, svakog četvrtka, u naredna tri meseca za pacijente sa kardiološkim problemima.

Ovakav vid komunikacije sa pacijentima u Srbiji se prvi put organizuje, jer će onima koji budu pratili savetovališta biti dostupni lekari kojima će uživo moći da postavljaju pitanja.

"Savetovališta su namenjena pacijentima koji su preživeli infarkt miokarda, kao i onima koji su u povećanom riziku da ga dobiju", kaže prof. dr Milovan Petrović, upravnik Klinike za kardiologiju u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine,a navodi se u saopštenju Udruženja "Moja druga šansa".

Petrović, koji je i predsednik Udruženja koronarnih jedinica u Srbiji, navodi da je cilj da se građanima pruži podrška i omogući što bolja edukaciju o samoj bolesti, načinu lečenja.

Zbog epidemije korona virusa, kardiovaskularnim pacijentima otežan je pristup redovnim kontrolnim pregledima i dijagnostičkim procedurama, tako da ce putem onlajn savetovališta moći da se informišu i posavetuju sa stručnjacima.

Na svakom online savetovalištu učestovaće kardiolog, koji radi u koronarnoj jedinici i predstavnik Udruženja "Moja druga šansa", koji će davati savete i odgovarati na pitanja pacijenata.

Pitanja se mogu postavljati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i na Facebook stranici udruženja "Moja druga šansa". Planirano je da se savetovališta održavaju naredna tri meseca , svakog četvrtka od 10-11 sati, a sa prvim se kreće već od 11. juna.

Svi građani moći će uživo da prate program putem Youtube kanala Udruženja "Pokucaj, Mi smo tu" i na portalu Blic žene.

Prof. dr Goran Davidović iz Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Kragujevac, biće prvi doktor koji ce se obratiti pacijentima i biti im dostupan za sva pitanja.

U Srbiji od posledica kardiovaskularnih bolesti godišnje umre više od 50.000 ljudi. S druge strane, akutni infarkt godišnje dobije gotovo 15.000 ljudi.

"Kako bismo uspeli da podignemo svest kod obolelih o opasnostima kardiovaskularnih bolesti, pozivam sve da nam se priključe u aktivnostima udruženja i da učestvuju u online savetovalištima, ali pre svega da slušaju svoje kardiologe, vode uredan život, redovno idu na kontrole i piju propisane lekove",rekao je predsednik Udruženja "Moja druga šansa" Ivan Tojagić.

On je rekao da je osima savetovališta napravljena i aplikacija za pacijente "Otkucaji", koja je dostupna na digitalnim platformama(Google i Apple store) i može besplatno da se preuzme.

(Tanjug)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com