Zbog kovida manje preventivnih pregleda žena -
karcinom jajnika, preventivni pregledi

Zbog kovida manje preventivnih pregleda ženamontekristo 0507


Od karcinoma jajnika svakoga dana obole tri žene u Srbiji, a jedna umre od ove bolesti, saopšeno je iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori“ povodom svetskog dana borbe protiv ove bolesti koji se u celom svetu obeležava početkom maja.

Dan se u Srbiji ove godine obeležava pod sloganom "Vreme podrške".

Gorica Đokić iz Udruženja "Progovori“ kaže da se i ove godine akcenat stavlja na preventivne ginekološke preglede, posebno kod žena koje u porodici imaju iskustvo s ginekološkim malignitetom.

"Protekla godina obeležena je pandemijom kovid-19 i to je dodatno otežalo situaciju, pa žene ne odlaze redovno na preglede i zanemaruju simptome“, rekla je ona.

Navela je da nema precizne statistike, ali da je prema podacima udruženja lane dijagnostikovano blizu 200 pacijentkinja manje nego inače na godišnjem nivou.

"Gde su te žene, kada će se javiti lekaru? Plašimo se da ćemo vrlo brzo biti suočeni sa većim brojem obolelih žena od ovog maligniteta i to u poodmaklim fazama bolesti, kada je stepen izlečenja mali“, istakla je Đokićeva.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da su strah od zaražavanja i okupiranost zdravstvenog sistema borbom protiv kovida imali za posledicu zapostavljanje simptoma drugih bolesti i odlaganje odlaska kod lekara.

"U onkologiji je uočen veći broj pacijenata koji dolaze u odmakloj fazi bolesti. Sada, kada imamo na raspolaganju vakcinu kao moćnu zaštitu od kovida, možemo ponovo da se usmerimo na prevenciju drugih bolesti“, istakla je Jovićevićeva.

Dodala je da redovni ginekološki pregledi kao i rano prepoznavanje simptoma mogu pomoći da se rak jajnika otkrije u ranoj fazi.

Udruženje "Progovori“ zajedno s Forumom pacijenata Srbije, tradicionalno u maju dodeljuje nagradu "Zorica Velicki“, a ovogodišnje priznanje, namenjeno doprinosu u poboljšanju položaja pacijenata u Srbiji, posthumno je dodeljeno doktoru Radanu Džodiću.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.