Bebe plaču u avionu zbog pritiska u srednjem uhu -
beba, plač u avionu, zašto beba plače u avionu

Bebe plaču u avionu zbog pritiska u srednjem uhu

Bilo da ste roditelj uplakane bebe ili putnik na istom letu, morate priznati da putovanje avionom u kojem beba plače nije nimalo zabavno iskustvo. Kako avion započne uzletanje ili sletanje, beba oseti strašnu senzaciju, uši joj se začepe i najčešće odmah počinje da plače.

Naravno, postoji više razloga zbog kojih beba možda plače u avionu. Osećaj nelagode, umor, glad, usamljenost, dosada, bes i bol mogu dovesti do toga da beba zaplače.

Međutim, postoji opšteprihvaćeno mišljenje da bebe i mala deca posebno teško podnose pritisak koji se stvara zbog visokog letenja. Otorinolaringolog Simon Baer istakao je da postoji fundamentalna razlika između bebinih ušiju i ušiju odraslih.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih bebe plaču u avionu je to što im nije dobro razvijeno izjednačavanje pritiska u srednjem uhu. Eustahijeva truba kod novorođenčadi nije razvijena kao kod odraslih osoba", doktor Baer.

Zašto je Eustahijeva truba važna?

Eustahijeva truba je kanal koji spaja srednje uho s nazofarinksom - ždrelom i nosom. Ovaj kanal kontroliše pritisak u srednjem uhu i izjednačava ga sa pritiskom van tela. Eustahijeva truba je uglavnom zatvorena, otvara se jedino tokom aktivnosti poput zevanja, gutanja i žvakanja, što dopušta pritisku da prođe između srednjeg uha i nazofarinksa. Kada se atmosferski pritisak brzo promeni, dolazi do iznenadnog osećaja blokade u uhu, većina odraslih zeva ili guta kako bi otvorili kanal i izjednačili pritisak u srednjem uhu, prenosi Live Science.

Baer je dodao da je taj pritisak posebno problematičan kada avion sleće jer je izjednačavanje pritiska znatno teže kada iz niskog atmosferskog pritiska ulazite u relativno viši, što se događa kada se avion spušta i sleće.

Iako se problem događa i pri uzletanju aviona, kanal funkcioniše tako što se lakše izjednači iz visokog pritiska u niži, što se događa kada avion uzleće. Pritisak je u modernim avionima do neke granice izjednačen, ali i dalje dolazi do značajnih promena u pritisku u avionu, od onog na zemlji do pritisku pri letenju na 9.100 metara.

Postoje načini da umirite bebu

Postoje načini da pomognete bebama da prebrode ovaj osećaj nelagodnosti bez plača. Dobar način da izjednačite pritisak u srednjem uhu je takozvanim Valsalvinim manevrom. Ovaj manevar predstavlja isforsirani izdisaj pri zatvorenim ustima i nosom. Takođe, trebalo bi što više zevati ili gutati. Svi ovi postupci jednostavni su za odrasle, ali kako bebi objasniti šta treba da radi?

Tri načina koja vam mogu pomoći da sprečite bebu da plače pri uzletanju i sletanju je da se uverite da je beba budna, da joj date bočicu, cuclu ili da je podojite u tim trenucima. Ako vaša beba ima infekciju gornjeg respiratornog sistema, trebalo bi izbegavati letenje dok to ne prođe.

Kako bi smirili roditelje doktori ističu da je kod beba ovaj bol privremen, da ne izazva trajne probleme i da će se najverovatnije smanjiti nakon nekoliko minuta kada se Eustahijeva truba otvori i izjednači pritisak na obe strane bubnih opni.

(021.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti