fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

pouzdan porodicni automobil, porodicni automobil

Bitni faktori za odabir pouzdanog porodičnog automobila

Biranje pravog porodičnog  automobila zaista je odluka kakva se ne donosi preko noći. Ne donosi se ni posle par pročitanih tekstova ovog tipa, ali može biti od koristi da napravite svoju listu prioriteta i kriterijuma po kojoj ćete se voditi dok odlučujete.

Iako nije isto kao kada kupujete nekretninu ili neku drugu stvar od koje očekujete da vas služi dugi niz godina, i ovo je investicija o kojoj treba razmišljati dugoročno ili makar u periodu od dve do pet godina. Najzad, kada prođete kroz iskustvo kupovine auta, a ovde pre svega mislimo na polovne automobile, jasno je kao dan zašto ne želimo da se u ovoj situaciji nađemo u skorije vreme.

Cena kroji konačnu odluku

Nema sumnje da je većini kupaca cena važan faktor. Iako ona često odluči na koncu stvari o izbori, mi ovu tačku stavljamo na sam početak. Kada govorimo o kupovini porodičnog auta, onda je to nešto sasvim drugo u odnosu na kupovinu poslovnog, sportskog, službenog ili vozila za neku drugu namenu.Bez obzira na to koliko će dugo biti u vašem vlasništvu, za to vreme voziće najvažnije što imate - vašu porodicu. Zato je važno da donji limit, naravno spram svojih mogućnosti, odredite što više i da štednju ostavite za neke druge investicije u životu.

Kada odredite sredstva koja ste u mogućnosti da odvojite, važno je da budete svesni i činjenice da cena koja vam je prikazana za kupovinu nekog vozila, nije jedini izdatak koji ćete imati. Često odmah ili vrlo brzo morate odvojiti i za registraciju, a tu su i troškovi prenosa vozila i sve one procedure koje vode do toga da vozilo bude u svakom smislu u vašem vlasništvu. Često dadatni troškovi mogu da budu i 30 pa i više posto preko cene vozila koje kupujete, a ukoliko morate da radite i neke prepravke (na polovnim automobilima), onda govorimo o ceni koja je uvećana i do 50 posto.

Nov ili polovni automobil?

Realno svi bi najradije kupili nov automobil. Biti prvi vlasnik je privilegija, pre svega u smislu bezbednosti i boljeg poznavanja automobila. Na žalost, ne mogu svi sebi priuštiti ovakav izdatak. Istinu govoreći, postoje i neki zaista povoljni porodični automobili, koje možete kupiti uz određene povoljnosti ili na rate za nekoliko hiljada evra, ali činjenica je i da ovaj izdatak često predstavlja izazov.

Skoro kao nov. Za ljude koji žele da spoje kvalitet i dobru cenu (koja opet nije mala), a pri tom ne bi želeli da odvoje iznos za kompletno nov auto, odlučuju se za soluciju koja ima svoju dobru logiku. To su najčešće automobili koji su stari do tri godine. Novom automobilu cena brzo pada i tehnički vi "gotovo" nov auto možete da kupite za osetno manje para, a da pri tom imate auto koji može jako lepo da vas služi narednih nekoliko godina. Pritom, kada poželite da zamenite ovaj auto nekim drugim, on će i dalje moći da se proda po pristojnoj ceni.

Polovni automobili su najčešći izbor automobila. Tržište je veliko i naša platežna moć je nekako najviše prilagođena baš ceni ovakvih automobila, pa i ne čudi što je to tako. Međutim, ako negde možete da potvrdite onu narodnu mudrost "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino" onda se to može pokazati kod ove opcije. Istina je da može i da vam se posreći  da naletite na auto u dobrom stanju, koji je prethodni vlasnik korektno održavao i koji nije "našminkao" auto samo da bi ga prodao bolje. Ipak, kupovina polovnog auta zahteva stpljenje (jer će biti mnogo razočarenja kada vidite da ste na drugi kraj zemlje otišli da pogledate auto, koji uopšte ne izgleda kao na reklamnoj fotografiji), upornost (jer želećete da odustanete više od jednom) i najzad - dobrog auto mehaničara, koji će moći da vidi i čuje i ono što bi vama promaklo.

Bezbednost na prvom mestu

Nema sumnje da svako želi najbolje za svoju porodicu i da je bezbednost ono najvažnije što imamo kao uslov za odabir auta. Gotovo svi proizvođači se trude da u svakoj novoj seriji poboljšaju upravo ovu karakteristiku svojih vozila. Puno se radi na ovom polju, ali se dešavaju i greške. Zato je možda bolje ne trčati za novitetima, kakvu god reklamu imali, već radije birati automobil koji je neko vreme na tržištu i za koji korisnici mogu da daju povratne informacije.

Da li će vaš auto biti marke Peugeot, Honda, Toyota, Volvo, Citroën, Hyundai ili ćete birati neku drugu marku, to je zaista teška odluka, posebno što ćete čuti gomilu različitih informacija koje treba prosejati kroz sito. Forumi su mesto gde zaista možete čuta različita iskustva i preporuke, ali i mesto gde se možete naći u još većoj konfuziji. Možda je najbolja odluka koju donosite na osnovu preporuke neke bliske osobe (a neostrašćene po pitanju svog auta), koja vozi auto kakav mislite da bi vam odgovarao, a koja je spremna da vam objektivno kaže kako je auto "služi" i da li iz iskustva može da vam ga preporuči.

Da biste pitanje bezbednosti zaokružili u potpunosti, veoma je važno da je polovni auto koji kupujete prošao makar mali, a idealno i veliki servis neposredno pre kupovine, ali i da pre nego što počnete da koristite auto i sami uradite kompletan servis automobila. Kod nas su veoma popularna japanska vozila, pa bi ovlašćen i pouzdan Toyota servis dao najbolju procenu stanja polovnog automobila koji želite da kupite. Uvek je najbolja preporuka da servis obavite u ovlašćenim servisima za marku vozila koju ste kupili.

Neke važne tehničke karakteristike auta

Zaista stvar je vašeg izbora marka autmobila, ali evo jedne korisne liste o tome šta je važno da proverite kada birate auto za porodicu. Naravno broj mesta za sedenje i njihova veličina i udobnost. Sami znate svoju porodicu i to je zaista individualno, ali kada proveravate da li je sedište taman za vašeg desetogodišnjaka, imajte na umu da će uskoro to dete porasti i to osetno. Komfornost je zaista bitna, posebno ako planirate i duže putovanja.

Kad smo kod putovanja naravno da je bitna i veličina prtljažnika. Ovo je mesto gde eventualno treba smestiti i kolica ili neki manji bicikl (ili oboje) pa posebno obratite pažnju na ovu komponentu. Veličina auta nekako ide sa tim gore pomenutim komforom, ali ukoliko je to auto koji će koristiti svi u porodici i koji će biti i za gradsku vožnju i za putovanja, treba birati auto za koji vam ne treba iskustvo u vožnji kamiona da biste ga parkirali, ali i auto iz koga neće izlaziti "tvrdo presovani" putnici.

Registracija vozila, odnosno visina registracije je još jedno važno pitanje i treba projektovati ovaj trošak u godišnjem kalendaru. Tek mala izmena u kubikaži ili godini starosti može značajno uticati na cenu. I najzad potrošnja goriva, plina ili struje. Veoma važna stavka koju ne treba dodatno pojašnjavati. To je svakodnevni trošak i on umnogome daje odgovor na pitanje da li vi neki auto možete sebi da priuštite.

Izbor nije lak, ali jedno je sigurno: ponuda je dovoljno široka da imate između čega da birate.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.