Deo unutrašnjosti automobila prljaviji je od daske WC šolje -
unutrasnjost automobila, prljavstina

Deo unutrašnjosti automobila prljaviji je od daske WC šolje

Najnovije istraživanje otkriva da je volan u automobilu čak četiri puta prljaviji od daske WC šolje u javnom toaletu.

Anketa koju je sproveo američki sajt CarRentals.com među 1.000 vozača u SAD pokazala je da njih 32 odsto svoj automobil pere iznutra samo jednom godišnje.

Da je to itekako nedovoljno pokazuju laboratorijski rezultati ispitivanja nečistoće volana koji je jedan od najprljavijih delova enterijera automobila, a sa kojim smo najčešće u kontaktu kada smo u vozilu.

U studiji se navodi da je kao mera nečistoće poslužio broj kolonija bakterija po kvadratnom centimetru. Na volanu je izmereno čak 629 ovih jedinica.

Poređenja radi, na ekranu smartfona prosečno se izmjeri 100 jedinica, a na dugmićima u liftovima 313, dok se na daskama WC šolja u javnim toaletima izmeri 172 jedinice.

Ono što je takođe zabrinjavajuće je da je najčešća vrsta bekterije koja je pronađena na volanu stafilokoka, koja je inače uzročnik trovanja hranom, ali i kožnih infekcija. Među pronađenim bakterijama je i Propionibacterium, odgovorna za razne upale i infekcije kod čoveka.

Najčešći uzročnik pojave bakterija u automobilu je – hrana. Zbog našeg načina života u pokretu, često smo prinuđeni da nešto prezalogajimo u kabini automobila, a sva ta hrana ne završi samo u našim ustima i stomaku.

(Krstarica)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.