Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grejanje klima uređajima guta kilovate: Evo za koliko će vam povećati mesečni račun - | K-013 Portal
klima, grejanje na klimu

Grejanje klima uređajima guta kilovate: Evo za koliko će vam povećati mesečni računS prvim danima jeseni krenule su i niže temperature za ovo doba godine, a kako grejna sezona počinje tek za nekoliko nedelja, mnogi građani su morali da koriste alternativne načine grejanja. Kao jedna od najčešćih izbora svakako su klime. Ipak, treba biti oprezan jer njihovo korišćenje može znatno uvećati račun za struju.

Prosečna klima troši oko 1 kW struje, a ovih dana, i to u terminu kada se struja obračunava po višoj tarifi, one rade i 10 sati, a često i više.

Na to koliko ona potroši struje utiče mnoštvo faktora – da li je nameštena da greje ili samo održava prosečnu sobnu temperaturu, zatim kolika je prostorija u kojoj ona radi i kolika spoljna temperatura.

Važan faktor je i izolacija objekta.

Primer govori da ako klima radi 10 sati dnevno, potrošnja je 91,62 dinara. To je nekih 2.750 dinara mesečno. U slučaju da radi 12 sati, mesečni trošak se penje na tačno 3.289 dinara, piše Nova.rs.

Da biste se osigurali da klima troši samo onoliko koliko mora, nije na odmet da proverite u kom su stanju filteri i spoljna jedinica klime, jer u slučaju da su zaprljani, uređaju će biti potrebno više vremena da zagreje prostoriju.

S druge strane, struja se može uštedeti i kada se smanji temperatura. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.