Koje sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru su najzrdravije -
najzdravije sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru

Koje sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru su najzrdravijemontekristo 0507


Bavljenje sportom je jedna od najvažnijih aktvnosti koja direktno utiče na celokupno zdravlje čoveka. Ono je esencijalno za svakodnevno dobro funkcionisanje, odličnu kondiciju, ali i za oslobađanje od stresa i negativnih misli.

S obzirom da je sport od višestrukog značaja za ljude, mnogi se maksimalno trude da ga uvrste u svoju svakodnevicu. Međutim, da li ste ikada razmišljali o tome koje su sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru najzdravije? Kakvi su sve benefiti raznih sportova između četiri zida?

Prva stvar koju morate da znate jeste da je adekvatna rasveta sportskih hala i stadiona od suštinskog značaja za bolju produktivnost, energiju i raspoloženje kod sportista. Bez nje, svaki vid bavljenja sportom u zatvorenom ne bi bio najbolje rešenje.

Ukoliko ste se pitali koji su to najzdraviji sportovi u zatvorenom, pripremili smo vam listu svih onih koje ćete sigurno obožavati.

#1 Plivanje - pravi izbor za dobro zdravlje i imunitet

Plivanje se generalno svrstava u najzdravije sportove na svetu. Bavljenje ovim vrstom sporta i te kako pozitivno utiče na zdravlje jer se jačaju svi mišići u čovekovom telu, reguliše se krvni pritisak, kapacitet pluća se povećava, jača se karidovaskularni sistem, poboljšava se disanje, odlično deluje na zglobove i njihovu pokretljivost, itd.

Osim toga, ovaj vid sporta znatno smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Zahvaljujući plivanju, celo telo se zateže, a muskulatura tela se učvršćuje. Voda je blagotvorna jer štiti od potencijalnih povreda, poboljšava cirkulaciju i pruža osećaj lakoće.

Ovo je jedan od najboljih sportova koje možete upražnjavati u zatvorenom prostoru, naročito ako vam je prioritet da postignete odličan imunitet i zdravlje, ali i da redukujete telesnu težinu.

#2 Stoni tenis - idealan sport za psihofizičke sposobnosti

Stoni tenis je esencijalan sport koji omogućava adekvatan razvoj mentalnih sposobnosti, sjajnu koordinaciju pokreta, odličan vid zahvaljujući stalnom fokusu na loptici, kao i unapređivanje raznih motoričkih sposobnosti kao što je jačanje mišića ruke.

Kako je igrač stalno fokusiran na lopticu i u pokretu, ovaj vid sporta je zaista odlično rešenje za sve one koji žele da unaprede svoje psihofizičke sposobnosti i da budu u odličnoj kondiciji i koji žele da postignu odlično držanje i izdržljivost.

#3 Joga - čudesna aktivnost za telo i um

Jedna od najzdravijih aktivnosti koje možete da upražnjavate u bilo kom prostoru, bilo da ste u svojoj sobi, sportskoj sali, ili negde u prirodi jeste joga. Značenje ove reči predstavlja sjedinjenje duha i tela, a upravo je to cilj svih koji požele da se bave ovim istočnjačkom disciplinom starom nekoliko hiljada godina.

Ona je blagotvorna jer snižava krvni pritisak, stabilizuje disanje, poboljšava snagu, tonus mišića i fleksibilnost, reguliše varenje i cirkulaciju, pomaže da se hormonalni sistem uravnoteži i da se poveća kapacitet pluća.

Pored toga što je odlična za fizičko zdravlje, joga ima razne dobrobiti i za psihičko zdravlje. Bavljenje jogom utiče na smanjenje stresa, eliminaciju depresivnog ponašanja, poboljšanje sna i koncentracije, kao i stabilizaciju raspoloženja čoveka.

#4 Košarka - timski sport koji poboljšava zdravlje čoveka

Košarka spada u najpopularnije timske sportove na svetu. Svi oni koji uživaju u košarci mogu da računaju na mnoge benefite koje ona uzrokuje na čoveka. U pitanju je jačanje muskulature, poboljšanje izdržljivosti, koordinacije, balansa i samodiscipline.

Takođe, odlična je za kardiovaskularni sistem, smanjenje stresa, postizanje timskog duha i razvijanja logike. Svi oni koji se aktivno bave košarkom mogu da računaju na to da će im se samopouzdanje popraviti, kao i komunikacione sposobnosti.

#5 Skvoš - među najzdravijim sportovima na svetu

Da li ste znali da se tokom partije skvoša od okvirnih četrdeset i pet minuta sagoreva skoro 1000 kalorija? Da je angažovanje mišića tokom igra toliko jako da je ovaj sport idealan za sve one koji ozbiljno žele da rade na jačanju i oblikovanju svojih mišića.

Skvoš je idealan sport u zatvorenom prostoru jer znatno utiče na poboljšanje fizičke spremnosti i kondicije kod igrača. U pitanju je taktičko-strateški sport koji, pored odlične izdržljivosti zahteva i brzo razmišljanje. Iz tog razloga svi oni koji se bave skvošom mogu da računaju da će im ova igra unaprediti logiku.

Svaki sport je blagotvoran ukoliko se redovno upražnjava

Svaki sport na ovom svetu, bez obzira da li se igra u zatvorenom ili otvorenom prostoru je blagotvoran ukoliko se redovno upražnjava. Ukoliko se redovno bavite sportom, primetićete koliko će se vaše celokupno zdravlje popraviti i kako će to pozitivno uticati i na sve ostale aspekte vašeg života.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.