Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mala deca mogu da čitaju vaše emocije, čak iako nosite masku - | K-013 Portal
citanje emocija, deca

Mala deca mogu da čitaju vaše emocije, čak iako nosite maskuMala deca često znaju kako se neko oseća, čak i ako ta osoba nosi masku, pokazalo je novo istraživanje.

Postojala je zabrinutost da maske za lice koje se koriste u školi tokom pandemije mogu da naškode razvoju mlađe dece, ali ovo istraživanje, objavljeno u "JAMA Pediatrics" ukazuje na to da deca prepoznaju emocije kao što bi to mogla i kada neko ne nosi masku, piše CNN, a prenosi N1.

Za ovu studiju, istraživači iz Univerzitetske bolnice u Lozani u Švajcarskoj pokazali su 90 slika grupi od 300 dece uzrasta od tri do šest godina. Fotografije su prikazivale glumce koji su izražavali radost, bes ili tugu. Na polovini slika glumci su nosili maske.

Od njih je zatraženo da ili imenuju emociju, pokažu na karticu koja prikazuje emotikone sa ovim emocijama, kažu istraživaču da ne znaju odgovor ili kažu da žele da napuste eksperiment.

Deca su dala većinu tačnih odgovora i bila su u stanju da upare emocije sa slikom na kartici skoro identičnom brzinom, bez obzira da li je osoba na slici nosila masku ili ne.

Ona su opisivala ispravnu emociju u više od 70 odsto slučajeva kada je glumac bio bez maske i to su shvatili u više od 67 odsto slučajeva kada je figura nosila masku. Što su deca bila starija, više tačnih odgovora su davala.

Oko četvrtina predškolaca teže je razlikovalo tugu od ljutnje, a oko 21 odsto je povremeno mešalo radost sa ljutnjom ili tugom.

Ešli Ruba, stručnjak za razvojnu psihologiju u Laboratoriji za dečje emocije na Univerzitetu Viskonsin-Medison, nije bila povezana sa ovom studijom, ali je radila sličan posao tokom pandemije. Rekla je da je u svom radu videla slične rezultate.

"Čak i sa maskama koje se nose, mala deca verovatno i dalje mogu da prave razumne zaključke o emocijama drugih ljudi", rekla je Ruba.

"Volim da istaknem da lice nije najvažnije sredstvo za pokazivanje naših emocija, to je samo jedno od sredstava. Takođe koristimo glas, imamo držanje tela, imamo druge vrste kontekstualnih tragova koje deca i odrasli mogu da koriste da bi shvatili kako se ljudi osećaju".

Ona je dodala da je za obradu jezika važno da deca nauče da čitaju sa usana, ali je iz istraživanja jasno da maska neće naštetiti razvoju deteta.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.