fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kako napisati radnu biografiju, kako napisati cv, pisanje CV, CV generator

Najčešće zablude i ključna pravila za pisanje radne biografije

Danas na internetu možete pronaći brojne savete, stilove, forme i šablone, sa primerima koji vam mogu pomoći kada je u pitanju pisanje radne biografije. Međutim, veoma je važno da joj date lični pečat i učinite je jedinstvenom, prepoznatljivom i kvalitetnom.

Ako vas zanima kako da napišete dobar CV, kojem ćete dati lični pečat i učiniti ga prepoznatljivom u moru drugih, a da pritom ispoštujete ključna načela u vezi sa pisanjem radne biografije, više o tome pročitajte u nastavku teksta.

Pisanje radne biografije na engleskom jeziku

Mnogo zavisi od toga da li konkurišete za posao u svojoj zemlji ili inostranstvu, kao i na kom jeziku pišete CV. Ukoliko je iz nekog razloga neophodno da svoju biografiju prevedete na neki od svetskih jezika, recimo ako želite da konkurišete za posao u inostranstvu (npr. danas su posebno popularni poslovi u Sloveniji, Nemačkoj, Austriji i sl.) a niste sjajan poznavalac datog jezika, nemojte ništa prepuštati slučaju. Zabluda je da je prevođenje radne biografije jednostavno i da vam je za to dovoljan Gugl prevodilac.

Angažujte u tu svrhu neku od prevodilačkih agencija. Od prevodilačke agencije možete očekivati da će vašu radnu biografiju prevesti u skladu sa visokim standardima za prevođenje. Ona će uskladiti terminologiju sa drugim jezikom, imajući u vidu kulturološke, nacionalne i stilske razlike i prilagoditi vaš CV standardima određene zemlje.

Fotografija za CV

Kada je u pitanju pozicija kod koje izgled nije presudan za obavljanje određenog posla, vaš CV ne mora sadržati fotografiju. Međutim, fotografija je poželjna jer se CV sa slikom znatno lakše pamti. Ukoliko nemate adekvatnu fotografiju za ovu svrhu, bolje je da je izostavite, nego da stavite onu koja je neprofesionalna (mutna, isečena, fotografija sa kućnim ljubimcem, sa neke proslave ili zabave). Veoma je važno da to imate u vidu ako želite da ostavite utisak ozbiljne i poslovne osobe. To ne znači da na fotografiji treba da izgledate ozbiljno kao na slici iz pasoša ili lične karte. Budite nasmejani, ali ne previše – poluosmeh je najbolje rešenje, jer će o vama govoriti da ste profesionalna i prijatna osoba.

Kontakt podaci

Trebalo bi da email adresa putem koje želite da komunicirate sa potencijalnim poslodavcima bude neka kombinacija vašeg imena i prezimena. Ako je vaše ime i prezime već zauzeto, naravno da možete dodati neki broj ili specijalni karakter, ali budite svesni  toga da ćete poslati pogrešnu poruku ako vaša adresa u imenu sadrži ime nekog od crtanih junaka, superheroja, nadimak iz tinejdžerskih dana i sl. Ako je potrebno, kreirajte posebnu email adresu u ovu svrhu.

Sadržina radne biografije

Vodite računa o tome da vaš CV ne bude predugačak i suviše detaljan. Prilagodite ga radnoj poziciji za koju konkurišete. Zabluda je da biografija treba da bude što duža i detaljnija, te prenatrpana podacima o svakom mogućem radnom i volonterskom iskustvu koje imate. Naprotiv, takva biografija neće ostaviti utisak da imate veće, opširnije i relevantnije iskustvo. Zlatno pravilo je da u CV treba da unesete samo ona iskustva koja mogu biti značajna za poziciju za koju aplicirate. Ukratko, izbegavajte nebitne informacije, floskule i prazne fraze. Čak i kada je u pitanju navođenje hobija, navedite samo one koji potencijalno mogu biti zanimljivi za posao za koji konkurišete.

Dužina radne biografije

Najprikladnije bi bilo da CV bude na jednoj strani, maksimalno na dve. Takođe, ne bi valjalo da samo nekoliko rečenica „pobegne“ na drugu stranu i ostane previše praznog prostora – u tom slučaju bolje je da skratite CV i zadržite se na jednoj strani. Međutim, ako ste tek diplomirali i nemate dovoljno radnog iskustva, to ne znači da treba da izmišljate pozicije i podatke samo kako biste popunili jednu stranicu. S druge strane, ukoliko možete da se pohvalite bogatim iskustvom, priznanjima i dostignućima koje ste postigli tokom karijere, a koji su zaista važni za vašu buduću poziciju, ne treba da se libite da to istaknete u svojoj biografiji, bez obzira na dužinu. I ovom slučaju sve zavisi od pozicije za koju se prijavljujete. Radne biografije lekara, direktora ili onih sa akademskom i umetničkom karijerom treba da budu iscrpne i dovoljno dugačke, ali i dovoljno jasne. Možda je najbolje da u tom slučaju priložite svojevrstan portfolio kao dodatak, dok će za sam CV biti dovoljan i rezime svega.

Pravopisne i slovne greške

Nikako nemojte sebi dopustiti pravopisne i slovne greške. CV zaista ne bi trebalo da ima toliko teksta da u nekoliko minuta ne možete da ispravite sve moguće greške koje su se potkrale. Pre nego što aplicirate za neki posao i pošaljete CV, obavezno ga iščitajte nekoliko puta, u slučaju da ste nešto prevideli, ili dajte nekom drugom da pročita i uputi vas na eventualne nedostatke. Bolje da proverite više puta nego da u veštinama navedete da ste orijentisani na detalje a da vaša biografija bude nepismeno napisana i prepuna progutanih slova. U krajnjem slučaju, uvek možete angažovati lektora ili platiti profesionalca koji će vam i napisati kvalitetnu radnu biografiju.

Laganje i izvrtanje istine

Nemojte misliti da je ovo dobar način da nadmudrite budućeg poslodavca, jer će sve činjenice koje ste naveli u biografiji biti proverene već na prvom testiranju, ili čak jednim telefonskim pozivom. Laganjem i izvrtanjem istine dovešćete sebe u veoma neprijatnu situaciju kada dođe do samog razgovora za posao. I naravno, izbegavajte preterano hvalisanje. Budite iskreni i realni u predstavljanju svojih mogućnosti i dostignuća. Najčešće se u radnoj biografiji nerealno navodi nivo poznavanja stranog jezika, poznavanje rada na računaru, izmišlja se radno iskustvo i sl.

Najbolje je da CV (Curriculum vitae) kreirate u zavisnosti od poslodavca i konkretne pozicije na koju konkurišete. Važno je da na svojoj radnoj biografiji radite konstantno, podjednako kao i na svom ličnom usavršavanju i iskustvu.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.