Najčešći razlozi zbog kojih se Srbi razvode -

Najčešći razlozi zbog kojih se Srbi razvode
montekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

prvoj polovini ove godine 6.180 parova okončalo je svoje brakove, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.

To je za 1.107 više u odnosu na isti period 2018, što je porast od oko 20 odsto. Saznajte dalje još za nekoliko razloga zašto se Srbi razvode.

Prema zvaničnim podacima za period januar - jun tekuće godine, 6.180 parova potpisalo je razvod, od toga 3.403 na severu, a 2.777 na jugu zemlje.

U istom periodu prošle godine na razvod su se odlučila 5.073 para, pa je tako na severu zemlje njih 2.985 potpisalo papire za razvod, a na jugu 2.085, što je ujedno pokazatelj da je trend razvoda u porastu u svim delovima zemlje.

Iako se u Srbiji godišnje više potpiše brakova nego razvoda, to ipak nije dovoljno da bi stanje bilo zadovoljavajuće.

Prema najnovijim podacima, u prvoj polovini ove godine sklopljeno je ukupno 15.474 braka, od toga 8.465 na severu i 7.009 na jugu Srbije, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine nešto manje, kada je ukupno sklopljeno 15.770 brakova, od toga 8.656 na severu i 7.114 na jugu.

Advokati objašnjavaju da brakovi najčešće pucaju ako par nema dece, ako ima elemenata porodičnog nasilja ili pak dođe do prevare. Najčešće se dešavaju razvodi u rasponu između pete i sedme godine zajedničkog života, ali ima i primera kada dođe do razvoda i posle 20 godina braka.

- Na razvod se parovi odlučuju ako nemaju zajedničke dece, to se nekada desi posle tri godine, pet, ili kasnije. Dešavaju se razvodi i zbog porodičnog nasilja, netrpeljivosti, ili ako jedan od partnera ode od kuće zbog neke druge vanbračne veze. U proseku su u braku po pet godina, ako nemaju dece odlučuju se da se sporazumno razvedu, što se tiče nasilja u porodici, brakovi pucaju ili posle godinu do dve dana, ali i posle desetak godina. Što se tiče prevare, do razvoda dolazi uglavnom posle 15 ili 20 godina zajedničkog života kada jedno od partnera napusti porodični dom, objašnjava advokatski pripravnik Mina Krstić.

Sporazumno se dvoje bračnih partnera mogu razvesti jednim ročištem, ali u proseku se sve završi za tri do četiri meseca, u zavisnosti od dogovora oko dece i zajedničke imovine. Psiholozi objašnjavaju da se brak može i sačuvati, ali samo u slučaju ako su oba partnera voljna da tome doprinesu.

Maja Stojanović, psiholog i porodični psihoterapeut u Centru za socijalni rad u Nišu, objašnjava da je najbolje kada partneri odmah prepoznaju problem i krenu da ga rešavaju, te se tada postiže i najbolji rezultat.

- Radim u savetovalištu za porodicu i često se susrećem sa parovima koji su prepoznali teškoće, najčešće jedan od njih prvi inicira dolazak, ali je naravno potreban pristanak i onog drugog kako bi terapija bila uspešna. Svaki ljudski odnos je recipročan, u svakom odnosu učestvuju svi i doprinose da se taj odnos kreira na ovaj ili onaj način. Ono na čemu radimo su promene u relacijama, ne na promene ličnosti, jer ne možemo mi da menjamo osobu, ali možemo da menjamo način na koji komuniciramo. Partneri se često žale da im je komunikacija loša, da se ne razumeju, da malo komuniciraju, da se svaki pokušaj pretvori u raspravu i svađu, objašnjava psihoterapeut.

(Blic)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble