fbpx
opremanje poslovnih prostora, poslovni prostor, enterijer

Osnovna pravila za uređenje enterijera poslovnih prostora

Kada govorimo o poslovnim prostorima, samo uređenje ovog tipa enterijera ima svoje specifične zahteve, koji upćuju na potrebu za funkcionalnošću, posticanjem produktivnosti i uopšte pozitivnim uticajem na proces rada.

U zavisnosti od toga kojom delatnošću se bavite, prostor u kojem radite će morati da podrži određene korake konkretnog radnog procesa, dok je jedan od značajnih faktora koji utiču na organizovanje i uređenje kancelarije i pitanje broja zaposlenih koji u njoj svakodnevno borave. Ne biste li u potpunosti ispunili svoje potencijale, pojednostavili i ubrzali obavljanje svakodnevnih radnih zadataka i podržali efikasnost vaših kolega i saradnika, ispratite nekoliko osnovnih koraka uređenja enterijera vašeg radnog prostora, o kojima ćemo govoriti u tekstu koji sledi.

Adekvatna opremljenost

Jedna od osnovnih stavki koju je važno imati  u vidu prilikom opremanja i uređenja radnog prostora jeste adekvatna oprema. Bitno je, dakle, poći od liste osnovnih potrepština za izvršavanje svakodnevnih zadataka, bez kojih sam rad ne bi bio moguć. Vodite računa da vaša kancelarija sadrži sve neophodnosti, počev računara i računarske periferije, te specijalnih aparata i opreme namenjene potrebama konkretne delatnosti kojom se bavite, pa do potrošnog kancelarijskog materijala kao što je papir za kopiranje i štampanje, spajalice, fascikle, pribor za pisanje i slično. S tim u vezi, potrebno je obezbediti dovoljno radnog prostora i prostora za skladištenje kancelarijske opreme, ne bi li prostor bio funkcionalan.

Funkcionalnost prostora

Radni prostor ne mora zauzimati veliku površinu ne bi li bio funkcionalan. Dobar raspored radnih površina i nameštaja uopšte će nadomestiti eventualne mane kancelarije u domenu prostranosti i podržati vašu efikasnost i produktivnost. Pored toga što je važno da obezbedite sebi, svojim kolegama i zaposlenima dostupnost sve neophodne opreme u svakom trenutku radnog procesa, važno je da uzmete u obzir i eventualne posete eksternih saradnika, kao i sastanke u okviru kompanije. Ukoliko ne raspolažete sa više prostorija, u okviru jedne kancelarije možete izdvojiti kutak namenjen sastancima i eventualnim prezentacijama. S druge strane, ukoliko mogućnosti postoje, uvek je preporučljivo obezbediti relativno izlovan prostor za ugovaranje saradnji, rešavanje posebnih pitanja i evaluaciju rada zaposlenih.

Kvalitetan kancelarijski nameštaj

Prilikom biranja nameštaja za poslovni prostor imperativi su kvalitet i udobnost. Odabirom kvalitetnog nameštaja za kancelariju s jedne strane rešavate pitanje opremanja kancelarije na duže staze, a sa druge strane obezbeđujete udobnost sebi i svojim kolegama, koja će nesumnjivo unaprediti produktivnost i naposletku doneti dobre rezultate. Budući da ćete u kancelariji provoditi značajno vreme, važno je da okruženje učini to vreme što prijatnijim i na taj način i zaista dobro iskorištenim. Na prvom mestu birajte udobne stolice, koje će podržati dobar položaj tela i umanjiti eventualne neugodnosti koje mogu biti posledica dugog sedenja. Takođe, vodite računa da se visina svake stolice može podešavati, ne bi li odgovarala različitim konstitucijama zaposlenih, kao i bila prilagođena radnom stolu i upotrebi radne opreme.  Isto važi i za sale za sastanke i prostor za odmor zaposlenih, koji bi trebalo na najbolji način da služe svojoj svrsi uz adekvatnu opremljenost, ali i udobnošću i kvalitetom nameštaja.

Estetika i osvetljenje

Vizuelni efekat u velikoj meri utiče na ukupnu atmosferu radnog prostora. S jedne strane, postoje određeni trikovi za podsticanje efikasnosti u različitim domenima i buđenje elana za rad, dok sa druge strane doprinosi enterijeru u pogledu osvetljenja dokazano utiču na tok rada. Kada razmatrate različite opcije za dominantne boje u radnom prostoru, uzmite u obzir teoriju o uticaju boja na rad i produktivnost, te koristite plavu ako težite da probudite osećaj sigurnosti kod klijenata, umirujuću zelenu u prostoru za sklapanje poslovnih saradnji, a žutu ako želite da podstaknete hrabrost i kreativnost u vašem radnom prostoru. Osvetljenje radnog  prostora je nesumnjivo najbolje ako je prirodno. Ukoliko ne postoje mogućnosti za dobro prirodno osvetljenje prostorija, potrudite se da ga imitirate veštačkim tako što ćete pravilno pozicionirati izvore svetlosti i osigurati da svetlost dolazi odozgo. Najpreporučljivije uređenje radnog prostora u domenu estetike podrazumeva minimalizam i što više zelenila, koje će dodatno obogatiti prostor kiseonikom.

Ukoliko ste u prilici da se bavite uređenjem i organizacijom sopstvenog radnog prostora, portudite se da uzmete u obzir sve načine na koje on može uticati na uspešnost samog poslovanja. Ukoliko budete postupno pristupali svakom od elemenata kancelarije i uopšte prostora u kojem se odvijaju različite etape radnog procesa, zasigurno ćete doći do rešenja koja će pozitivno uticati na vas i vaše kolege, te i opštu atmosferu rada u kompaniji.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble