Uz pomoć četiri trika sačuvajte svežinu hleba -

Uz pomoć četiri trika sačuvajte svežinu hlebamontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Danas postoje razne vrste hleba, ali da li znate kako da sačuvate njegovu svežinu.

Proces starenja počinje odmah, a vremenom se pojavljuju i neprijatni tragovi kao što su plesan, buđ, zbog kojih moramo da ga bacimo u kantu za smeće. Bez obzira na to koju vrstu hleba kupujete, postoje cake koje mogu produžiti njegov vek trajanja.

1. Može da ostane u svom sopstvenom pakovanju, ali zavisi od mesta, tako će biti sačuvan samo 2-3 dana. Ako skinemo pakovanje, treba da čuvamo hleb u kutiji. Drvene ili plastične kutije s otvorima podstiču cirkulaciju vazduha, smanjujući vlagu i čuvajući od buđi. Ovo će uticati i na svež izgled hleba i produžiće njegov vek trajanja. U nedostatku kutije, može se uviti u čistu pamučnu krpu i staviti u papirnu kesu. Zapamtite da mrve i vlaga utiču na stvaranje buđi, zato redovno čistite kutiju za hleb, čistite je rastvorom od vode i sirćeta, posle dobro prebrišite i ostavite da se osuši;

2. Drugi način je da čuvamo hleb u frižideru. Ako je temperatura niska, voda iz hleba prelazi u koru i isparava. To dovodi do smanjenja težine i promene njegovog ukusa. Tako se hleb brzo suši, ali je s druge strane na duže vreme zaštićen od buđi. Dosta zavisi i od kog brašna je hleb napravljen, zato je proces starenja kod različitih vrsta hleba drugačiji.

3. Treća varijanta je da se stavi u zamrzivač i da se zamrzne. Ovo ima i dobru i lošu stranu. Pre nego što ga ostavite u zamrzivaču, treba da ga stavite u vakuumsku kesu ili u kutiju i da hermetički zatvorite kako bi se izbeglo brzo isparavanje na temperaturama koje su iznad nule. Dobro je da bude narezan na kriške – tako će se brže zamrznuti. U takvom stanju može da izdrži do 2 meseca.

4. Najlakše je da se hleb sačuva u obliku dvopeka ili krutona, koji su stavljeni u papirnu kesu na tamnom mestu. Ako imate hleb koji je tvrd kao beton, izlomite ga na krupne komade i izmeljite u blenderu za prezle.pancevo, beograd, novi sad

(M. P.)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.