Uz pomoć ovih sastojaka pravilno negujte kućne biljke -

Uz pomoć ovih sastojaka pravilno negujte kućne biljke

pancevo, beograd, novi sad

Mladim biljkama, pogotovo saksijskim, treba malo pomoći da dosegnu svoj puni potencijal. Uz ove kućne preparate omogućite im da godinama rastu i cvetaju u vašem domu.

Soda bikarbona

Soba bikarbona ne samo da preventivno štiti lišće biljaka, već i nakom zaraze. Naime, ona stvara neutralnu sredinu koja podjednako dobro utiče na suzbijanje kako gljivičnih oboljenja tako i bakterijskih. Pomešajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičice tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete plesan, gljivice i ostale parazite. Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine a da pritom i sačuvati zemljište. Takođe, deca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke biljke su osetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na delu lista.

Banana, kora od banane

Kora od banane: zbog aminokiselina koje podstiču rast, čišćenje korom od banane je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom. Takođe je veoma bogata i kalcijumom i magnezijumom što je neophodno za pravilan rast biljaka.

Destilovana voda

Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogrešiti ako što češće poprskate biljke raspršivačem – idealno kišnicom ili destilovanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade. Za biljke s mekanim listovima (bršljen, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedeljno, obavezno i s donje strane listova.

Čaj ili kafa

Biljke se hrane i preko korena, pa će oživeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesicu čaja ili talog od kafe, a obožavaju i ustajalo pivo. Mešavinom vode i piva u razmeri 1:1 možete da  perete listove biljaka, ali i zalivate biljke.

Nemasno mleko

Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mleka. Tom mešavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeo oterati  štetočine. Mleko mora da bude nemasno jer u suprotnom zapušava pore listova, što biljci onemogućava disanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti