Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaronite u blagodeti baštovanstva - Praktični saveti za početnike - | K-013 Portal
saveti za pocetnike, bastovanstvo saveti, bastovanstvo

Zaronite u blagodeti baštovanstva - Praktični saveti za početnike


Stiglo je proleće i sigurno svi jedva čekate da izađete napolje i uživate u prirodi. Ukoliko živite u kući i imate svoju baštu, pravi ste srećnici.

Ne samo da imate mogućnost da boravite u prirodi nego  imate i priliku da se bavite veoma kreativnim hobijem. Ako ste pomalo nesigurni po pitanju početka, ne brinite! Ovde smo da vam pomognemo. Baštovanstvo za početnike je kratak vodič koji smo pripremili za vas kako bismo vam pomogli u prvim koracima.

Pripremili smo za vas niz saveta. Za neke od ovih podataka  možda i niste znali. Svi znamo da je biljkama potrebna voda, pa je redovno zalivanje od velikog značaja. Međutim, da li ste znali da za zalivanje nije dobro koristiti vodu direktno iz bunara? To je veliki šok za biljku. Najbolje je da voda odstoji nekoliko dana i da se tek tada upotrebi za zalivanje. Za to su veoma pogodni plastični rezervoari, ili plastične mini cisterne. Sledi još nekoliko saveta za slučaj da ste i vi početnik u baštovanstvu.

Počnite sa plodnim zemljištem

Ništa se neće desiti ako vam je zemlja neplodna. Zato ispitajte kakvu zemlju imate i učinite sve što je potrebno da bi ona bila plodna. Niste sigurni odakle da počnete? Iskopajte malo zemlje i osetite je pod prstima. Ako je lepljiva, ima puno gline u sebi. Ako je šljunkovita, u njoj je verovatno puno peska. Dodajte  malo komposta i učinićete mnogo. Ako je zemlja svilenkasta i glatka, verovatno je sjajna za sadnju.

Upoznajte potrebe vaših biljaka

Svaka biljka ima potrebe koje treba zadovoljiti u pogledu vode, sunčeve svetlosti i zemljišta, a na vama je da znate šta je svakoj biljci potrebno. Nekim biljkama je potrebno mnogo sunca i samo malo vode, dok je drugima potrebno na primer stalno zalivanje u senci. Nekima je potrebno vrlo bogato tlo, dok neke uspevaju na bilo kakvom zemljištu.

Takođe je važno znati kada treba saditi biljke, jer neke preferiraju jesenje ili prolećno vreme, dok druge mogu da se sade leti ili tokom blage zime.

Sadite određene biljke zajedno

Kad jednom upoznate biljke i saznate šta im treba, u jednom sadnom prostoru kombinujte samo one biljke koje imaju iste potrebe. Nemojte saditi biljku koja voli senku pored one koja voli sunce jer jedna od njih neće uspeti.

Koristite prave alate

Ništa nije toliko iritirajuće ili frustrirajuće od situacije kada ste veoma uzbuđeni oko uređenja bašte, a shvatite da nemate pri ruci sve odgovarajuće materijale ili alate! Za početak sakupite neke osnovne alate poput rukavica, ručnih rezača granja, ručne male lopatice i osnovne lopate, a zatim dodajte još koji komad kako vaše veštine budu  napredovale.

Naučite kako se sadi uz baštovanstvo za početnike

Uputstva za sadnju biljaka su uglavnom slična, uz neke izuzetke. Iskopajte rupu otprilike dvostruko širu i približno iste dubine kao posuda u kojoj je biljka već bila, a zatim nežno izvadite biljku iz posude, opustite korenje, stavite je u rupu i rasporedite zemlju oko nje. Obavezno zalijte odmah nakon sadnje.

Ako sadite lukovice cveća, postavite ih 2-3 puta dublje od visine lukovice, osim ako nije drugačije preporučeno.

Održavajte svoju baštu

Baš kao i kod sadnje, svaka biljka ima različite potrebe za održavanjem u pogledu obrezivanja, đubrenja i sečenja. Zimzelenom grmu jednostavno nije potreban isti način održavanja kao što je cvetnim lukovicama ili višegodišnjim biljkama. Ne zaboravite da redovno uklanjate korov kako bi vaše biljke imale dovoljno mesta za rast.

Blagodeti baštovanstva

Osim što je baštovanstvo zabavno i korisno, ono takođe ublažava stres, deluje kao fizička aktivnost a možete ga praktikovati sa porodicom i prijateljima!

Najbolje od svega je to što je baštovanstvo hobi kojim se možete baviti tokom celog života i u kome uvek možete naučiti mnogo toga! Kada savladate baštovanstvo za početnike, da bi se vaše uzbuđenje nastavilo i da bi nadahnuće bilo jako, nastavite da istražujete i počnite sa planiranjem svoje buduće idealne bašte odmah. Uložite svoje vreme i ljubav i biće vam višestruko vraćeno. Uživajte u prirodi, bojama i mirisima.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.