Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zauvek se rešite žutih dubinskih fleka sa dušeka, dovoljan vam je samo jedan sastojak i biće kao nov - | K-013 Portal
fleke na duseku

Zauvek se rešite žutih dubinskih fleka sa dušeka, dovoljan vam je samo jedan sastojak i biće kao novPostoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati žute mrlje na vašem dušeku. Neke su bezopasne, a druge su opasne za vaše zdravlje. Budući da prosečna osoba ne može razlikovati te dve vrste, žute mrlje uvek trebate očistiti čim ih primetite.

Naša tela luče mnogo različitih tečnosti. Jedna od njih je sebum, ulje koje naše telo proizvodi kako bi zaštitilo i hidratizovalo našu kožu. Sebum se također nalazi u kosi.

Žute mrlje na dušeku mogu biti i posledica jedenja u krevetu, inkontinencije, a mogu se pojaviti i zbog nezgoda dece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu.

Ako živite u vlažnom području, verovatno se puno znojite u krevetu. Znoj je nezgodan jer je u početku nevidljiv, ali ako mu dopustite da se nakupi, ostaviće neugodan i smrdljiv trag.

Daleko najgori uzrok žutih mrlja na dušeku je plesan. Znoj, urin i ulje uzrokovaće umnožavanje plesni. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim delovima domaćinstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu stvar zvanu mikotoksin.

Mikotoksini napadaju vaše disajne puteve. Ako primetite da imate problema sa disanjem, posebno noću, pregledajte svoj krevet i potražite plesan jer bi to mogao biti uzrok. Plesan takođe može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije.

Na kraju, dotrajalost dušeka takođe uzrokuje gubitak izvorne čiste boje dušeka. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš dušek star, verovatno je bolje da ga zamenite.

Evo kako ukloniti žute mrlje sa dušeka:

Prirodno rešenje

Ovo je ekološki prihvatljivije rešenje. Pomešajte vodu, so i sodu bikarbonu u činiji da napravite smesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu pravo na krevet. Nemojte staviti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mešavine nego na drugim mestima. Čistite celi dušek i pobrinite se da se plesan ne proširi previše.

Nakon što ste smesu naneli, ostavite da odstoji 30 minuta.Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje.

Hemijsko rešenje

Opet vam treba soda bikarbona, osim što ćete je ovaj put pomešati sa deterdžentom za suđe. Svaki deterdžent za posuđe je dobar izbor, ne brinite previše o robnim markama ili mirisima. Smesa koju ste napravili treba biti penušava. Nanesite je na zamrljano područje, razvucite ga rukavicama ili mokrim peškirom. Nakon što ga nanesete na celo umrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ga obrišite mokrim peškirom.

Još niste gotovi. Poprskajte umrljano područje hidrogen peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali peroksid suvom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite celi postupak ispočetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.