Znate li zašto pti-ber keks ima baš 24 rupice i 52 "zuba"? -

Znate li zašto pti-ber keks ima baš 24 rupice i 52 "zuba"?
Autoškola Montekristo Pančevo

Blogerka putopisnog i lifestyle bloga Volotea Šarlot Bagar piše da je od malena obožavala pti-ber kekse – njihovu glatku teksturu i jedinstveni prepoznatljiv miris. Kad je odrasla, našla je kaže drugi način da u njima uživa: umačući ih u kafu. Ipak, kaže da nije znala da se proizvode u francuskom gradu Nantu i od tamo razvoze po celom svetu.

Pre nekoliko godina saznala je da su pti-ber keksi jedan od najpoznatijih proizvoda tog grada: napravljeni su prvo u maloj porodičnoj poslastičarnici u Nantu davne 1886. godine, a do danas su doživeli masovnu proizvodnju i globalni uspeh. Popis sastojaka keksa je iznenađujuće jednostavan: u njih idu samo brašno, mleko, maslac i šećer.

Priča je počela 1846. godine kad je bračni par Žan Roman Lefevr i Polin-Izabel Util u Nantu otvorili malu trgovinu, odnosno francusku pekaru. Njihovi su proizvodi brzo postali lokalno prepoznatljivi pod imenom Lefevr Util (LU).

Njihov sin Luj Lefevr-Util preuzeo je posao 36 godina kasnije, a za popularni keks ga je navodno inspirisao oblik malog nadstolnjaka na kome mu je baka posluživala doručak – i ostalo je istorija.

Neki kažu da je oblik keksa bio pažljivo isplaniran: pa da njegova četiri ugla označavaju četiri godišnja doba, 52 urezana ‘zuba’ za 52 sedmice u godini, a 24 male rupice – 24 časa u danu.

Kako prenose mediji, danas se u blizini Nanta svaki dan proizvede više od 9000 tona tog čuvenog keksa, a postoje i odlični recepti za razne poslastice sa ovim keksima.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti