Suva koža sklonija dermatitisu i zbog toga zahteva veću negu -
infekcije, suvu kožu, alergije, zaštitne rukavice, Receptura, dermatitis, zdravlje, najnovije vesti, magazin

Suva koža sklonija dermatitisu i zbog toga zahteva veću negu
montekristo 0507


Upotreba jakih sapuna dovodi do gubitka vlage, pa se uz površinske upale javljaju i bakterijske infekcije.

Zbog češćeg pranja ruku nego obično, zbog epidemije kovida 19, mnogima je koža isušena. Koliko je neprijatan osećaj suve kože na rukama najviše su osetili oni koji generalno pate od ovog problema. Prema rečima dr Lane Ćirković, dermatologa Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, dodatno isušivanje već dehidrirane kože može da dovede do razvoja kontaktnog alergijskog dermatitisa - hroničnog oboljenja.

"Osobe koje imaju izrazito suvu kožu sklonije su tome da u kontaktu sa raznim hemikalijama, deterdžentima i kozmetskim preparatima razviju dermatitis. Kod najvećeg broja pacijenata reč je samo o iritaciji, koja prestaje spontano po prekidu kontakta sa izazivačem peckanja i svraba, dok pojedini, usled suve kože, trajno razviju alergiju na neku supstancu", rekla je dr Ćirković.

Da do alergije ne bi došlo, suva koža zahteva mnogo intenzivniju negu. Pored jakih sapuna, deterdženata, dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, ne prija joj ni suv i topao vazduh.

"Svi ovi faktori dovode do gubitka površinskih masnoća, a zatim i vlage kože. Kada je koža previše suva njena odbrambena sposobnost je znatno smanjena, pa se osim površinskih upala dešavaju i dublje, bakterijske infekcije", dodala je ona.

Suva koža je golim okom najprimetnija na potkolenicama i podlakticama, dok je koža na šakama i licu uglavnom hrapava i gruba.

"Nepravilna nega izrazito suve kože dodatno pogoršava ovo neprijatno stanje. Zato je veoma važna redovna upotreba emolijentnih krema za negu kože ruku i celog tela, kao i upotreba odgovorajućih krema za lice. Bitno je da se izbegava kozmetika koja sadrži alkohol, dok bi se svakodnevno trebalo kupati kupkama koje sadrže ulja ili da se koristi sindet, odnosno "sapun bez sapuna". Reč je o sintetičkom deterdžentu koji može da se nabavi u apotekama", izjavila je doktorka.

Za očuvanje zdrave i hidrirane kože veoma je važno da se nose zaštitne rukavice kada se koriste deterdženti i druge hemikalije za održavanje higijene kuće.

"O tome bi strogo trebalo da vode računa naročito osobe koje genetski imaju suvu kožu, dakle koja nije nastala kao posledica slabe nege. Dokazano je da pacijenti koji su nasledili suvu kožu uglavnom imaju mutaciju gena za filagrin, jedan od epidermalnih proteina koji omogućava odbrambenu funkciju kože", saopštila je dr Ćirković.

Receptura

Doktorka Lana Ćirković kaže da je najbolji način za pravilnu negu ekstremno suve kože upotreba preparata koje će, posle pregleda, da odredi dermatolog. On će na osnovu pregleda da propiše recepturu po kojoj će se napraviti odgovarajući preparat za mazanje lica i tela.

(NovostI)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble