fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kako odrzavati sobne bilje, odrzavanje sobnih biljaka, odrzavanje sobnih biljaka tokom zime

Kako održavati sobne biljke tokom hladnijih dana?

Sa dolaskom jeseni broj dnevnih sati i izloženost suncu se smanjuje, te je u skladu s tim potrebno promeniti rutinu nege kućnih biljaka kako bi vaši lisnati prijatelji ostali zdravi tokom mračnih i hladnih meseci.

Ljudi nisu jedini koji osećaju uticaj promene godišnjih doba - i naše sobne biljke se bore s dolaskom hladnijeg i tamnijeg vremena. I baš kao i mnogima od nas, potrebna im je dodatna pomoć kako bi preživeli u sljedećih nekoliko meseci.

Iako sobne biljke nisu toliko osetljive na promene godišnjih doba kao biljke koje biste mogli pronaći u svom vrtu, postoji nekoliko ključnih promjena koje biste trebali uneti u svoju rutinu nege kako biste osigurali da dobijaju sve što im je potrebno za napredak u ovo doba godine.

Približite svoje biljke prozoru

Kako je biljkama u ovom periodu teže dobiti potrebnu količinu svetlosti kako bi ostale žive i zdrave, da biste im pomogli da apsorbiraju što je moguće više svetlosti, obrišite im lišće kako biste uklonili prašinu i pomaknite ih bliže prozoru.

Izostavite gnojivo

Zahvaljujući padu temperature i smanjenju osvetljenja, jesen i zima obeležavaju period mirovanja za mnoge sobne biljke, što znači da usporavaju svoj rast radi uštede energije. Kao rezultat toga za to vreme možete smanjiti hranjenje biljaka.

Jesen je poslednja prilika da u zemlju dodate malo gnojiva - budući da biljke ne rastu puno zimi, neće im trebati prihrana do proleća.

Nastavak hranjenja biljaka u vreme kada ne rastu aktivno moglo bi uzrokovati oštećenje korena jer se hranjive tvari u gnojivu neće potrošiti.

Grupišite biljke

Trebali biste razmisliti o premještanju biljaka u prostorije s više vlage, poput kupatila ili kuhinje. Možete pokušati i s grupisanjem - to znači skupljanje sobnih biljaka koje imaju slične potrebe.

Ponekad skupljanje može čak značiti da slične biljke stvaraju vlastiti "mini-biom" odnosno "džepove" vlage koji će ih usrećiti.

Manje zalivajte

Ako ste poslednjih nekoliko nedelja obraćali pažnju na svoje biljke, možda ste već primetili da se ne suše tako brzo kao tokom leta. Biljke su manje žedne u ovo doba godine jer su temperature hladnije te samim time rastu manje.

Ako ne verujete svojim instinktima, možete isprobati i merač vlažnosti tla koji vam može reći kada vašim biljkama treba voda.

Izbegavajte drastične promene temperature

Iako uključivanje grejanja može biti dobar način za regulisanje temperature vaših biljaka, može im naneti štetu ako niste oprezni.

Ako svoju biljku morate držati u blizini radijatora, obratite pažnju na isušivanje zemlje i po potrebi osigurajte dodatnu količinu vode.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.